perjantai 22. huhtikuuta 2011

Pullottaa

Pääsiäisen kunniaksi päätin tehdä simaa ensimmäistä kertaa elämässäni (niin, onhan vappukin kohta ovellamme). Muistelin, että äidin tekemä kotisima maistui hyvältä lapsena, joten toiveissa on että tämäkin sima olisi juomakelpoista. Äidiltä sainkin lasipulloja lainaan, kun omat kotoa löytyneet olutpullomme eivät riittäneet...

Valmistamani siman tein ikivanhan suvussamme kulkeneen reseptin mukaan (se löytyy printattuna myös Dansukkerin fariinisokeripussin kyljestä). Koko homma alkoi keskiviikkoiltana, jolloin keitin 4 litraa vettä, heitin joukkoon fariinisokeria ja sokeria (500 g kumpaakin). Laitoin liuoksen ämpäriin, ja lisäsin siihen reilun neljän sitruunan mehut (tykkään sitruunasta) ja 4 litraa kylmää vettä. Litkun kruunasi pieni murunen leivinhiivaa. Keiton jätin muhimaan tiskipöydälle vuorokaudeksi.

Sima kävi ensin vuorokauden ämpärissä huoneenlämmössä.

Torstaina illalla alkoi pullottaa (heko heko). Huuhtelin oletettavasti puhtaat pullot vielä vedellä, ja suppilon avulla liruttelin niihin sima-aihiota. Mukaan pulloihin lisäsin n. 1 teelusikallisen sokeria, sekä tietysti rusinoita.

Siman pullotusta.

Lopputuloksena (tässä vaiheessa) oli melkein 8 litraa simaa erikokoisissa pulloissa, jotka mahtuivat kuin mahtuivatkin jääkaapin oveen. Nyt sitten jännätään viikko, miten siman käy (heko heko)!

Minun lapsukaiseni odottamassa jääkaappiin siirtoa.

Vappuna saammekin sitten nauttia omatekoisesta simasta (tai kiljusta). Sitä ennen toivotan rauhaisaa pääsiäistä kaikille!

2 kommenttia:

neiti talonmies kirjoitti...

Pullotusoperaatiosi toi heti mieleen erään kuolemattoman klassikon: http://www.hs.fi/fingerpori/1135243953038

Muahahaa!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää tuli. Nam.