maanantai 1. marraskuuta 2010

Varpun parempi palsternakkahöystö

Päätin laajentaa makumaailmaani, ja ostin kaupasta palsternakkaa, josta en siis ennen ollut tehnyt mitään. Valmistin palsternakkakuutiot pestokastikkeen kera uunissa, ja hyvältähän se maistui.

Marttojen "Juureskuutio"-niminen ohjekirja kertoo palsternakasta näin:
Palsternakka (Pastinaca sativa) on porkkanan sukulainen, jonka kantamuotoa kasvaa villinä Etelä-Euroopasta aina Etelä-Ruotsin tasalle asti. Roomalaisten kerrotaan osanneen aina valita paksujuurisia yksilöitä kasvimailleen ja siten jalostaneen kasvia ruoaksi ja rehukäyttöön. 
Palsternakka on ollut tunnettu lääkekasvi ajanlaskumme alussa. Suomeen palsternakka lienee tullut lääkekasvina 1700-luvulla. Sen uskottiin rauhoittavan hysteerisiä naisia ja helpottavan kramppeja. Elias Lönnrot suositteli palsternakkaa syötäväksi sen terveellisyyden vuoksi ja nautittavaksi viinan seassa vilustumisen ehkäisyyn. 
Palsternakka on erinomainen kuidun lähde. Se sisältää vitamiineja, kivennäisaineita, foolihappoa ja antioksidantteja. Siinä on kaliumia enemmän kuin perunassa ja jonkin verran tärkkelystä. Siitepölyallergikoille palsternakka saattaa aiheuttaa allergiaoireita. Tämä ominaisuus ei häviä keittämisellä eikä pakastamalla, toisin kuin usein porkkanasta.
(Lähde: Levanto, M., Juureskuutio - Joukko juureksia & muutama mukula, Marttaliitto ry 2009) 


Ja tässä se Varpun palsternakkahöystön ohje:


TARVIKKEET:
1 palsternakka
2-3 rkl vihreää pestokastiketta
pippuria
yrttejä maun mukaan

Kuori palsternakka. Kuutioi se sopiviksi kuutioiksi (mitä pienemmät kuutiot, sitä nopeammin ne kypsyvät). Sekoita kuutioiden joukkoon pestokastike ja mausteet. Kypsennä uunissa n. 200°C:ssa puolisen tuntia.

Nämä palsternakkakuutiot olivat hiukan liian pitkään uunissa, mutta maistuivat hyviltä silti.

1 kommentti:

Matilda Aurora kirjoitti...

Minä olen käyttänyt palsternakkaa porkkanasijasta porkkanalettujen tekoon. Eli kasvisletut palsternakasta, perunamuusin kanssa, nam. Taidanpa kokeilla noita kuutioita seuraavaksi.