keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Pyykkäystä

Irja kaipaili vinkkejä haisevien pyyhkeiden syndroomaan. Tässä muutamia ajatuksia, jotka heräsivät pienessä päässäni:

Parasta olisi pestä pyykki korkeassa lämpötilassa. Itse pesemme pyyhkeet välillä 90°C:ssa, joka kerta kuitenkin vähintään 60°C:ssa. Kemiallis-fysikaalinen fakta on se, että puuvillakuidut eivät puhdistu alle kuudenkymmenen asteen, vaikka käyttäisi mitä pesuainetta.

Parasta olisi pestä pyykki pesuaineella, jossa olisi fosfaattia pehmintimenä. Valitettavasti ympäristöpropagandan takia fosfaatti on käytännössä hävinnyt pesuaineista pois, ja tilalle on tullut klähmäävä ja pesukoneen likaava zeoliitti. Valitsen siis pesuaineen, jossa ei ole zeoliittia. Ja vaadin fosfaattia takaisin pesuaineisiin, sillä esim. pääkaupunkiseudun vedenpuhdistusprosessilla ei olisi mitään ongelmia saada jätevesistä kaikkea fosfaattia talteen (ehkä jollain pienellä maaseutupaikkakunnalla puhdistus ei ole vielä niin tehokasta).

Itse tykkään käyttää jauhemaista pesuainetta, sillä minulla on sellainen fiilari, että se pesee mekaanisen hankauksen takia paremmin (mutta tämä on ihan mutu-tuntumaa vain).

Joskus olemme käyttäneet koiralta haisevien t-paitojen kanssa väkiviinaetikkaa huuhteluaineena. Vahva etikka voi kuitenkin höyrystyä korkeissa lämpötiloissa, joten itse kokeilisin etikkaa vain max. kuudenkymmen asteen pesuohjelmalla. Etikka kuitenkin tuo (minun mielestäni) hyvän hajun pyykkiin.

Parasta olisi myös huolehtia pesukoneen röörien puhtaudesta. Sitruunahappokäsittelyllä olen saanut raikastettua pesukoneen.

Lopuksi olisi parasta kuivata pyykki mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Kokemuksesta voin sanoa, että jos pyykki hautuu päivätolkulla kosteassa kylppärissä, niin se koiran haju ei lähde ikinä pois. Siispä viemme pyykit kuivumaan taloyhtiön kuivaushuoneeseen heti pesuohjelman valmistumisen jälkeen. Kuivaushuoneessa pyykki kuivuu muutamassa tunnissa, kun sen ripustaa oikein.

Ystävällisin terveisin nimim. "Mielipiteistään Varma ja Pätevä Pyykkäri" :)

Ei kommentteja: