sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Tarina vailla loppua (Irja vs. tekniikka)

Pesukoneeni on pitkään kitissyt oudolla tavalla. En ole aikoihin uskaltanut käyttää kovimpia linkousnopeuksia, koska olen pelännyt koneen hajoavan lopullisesti.

Jos pesukoneen kieli on vihreä, kone on sairas.
Sitten sain kuulla riittävän luotettavana pitämältäni taholta äänen johtuvan siitä, että pesukoneen hihna on liian löysällä. Sitä pitäisi vain kiristää, ja ongelma korjaantuisi. "Hah", minä ajattelin, "etpäs pääsekään hajoamaan - minä tiedän, mitä sinulle pitää tehdä!" Irja 1 - tekniikka 0.

Kone avattiin (käytän passiivia, ettei tarvitsisi paljastaa, että en minä sitä avannut vaan valjastin isäni avaamaan koneen kylässä käydessään, koska minulla ei ollut sopivan kokoisia lenkkiavaimia eikä oikein kyllä innostustakaan), mutta kävi ilmi, että hihnaa ei voi kiristää, vaan pitäisi ostaa uusi. Irja 1 - tekniikka 1.

Kone jatkoi kitinäänsä, kunnes eräänä päivänä sain ostettua 7-millisen lenkkiavaimen (tätä suoritusta ei saa väheksyä - olin jo pari kertaa käynyt Clasulla kääntymässä kannoillani, koska onnistuin löytämään kaikkea muuta paitsi etsimääni, enkä löytänyt edes myyjää, jolta kysyä) ja avasin koneen ihan itse. Tutkin hihnaa tarkasti, otin talteen kaikki mahdolliset numerokoodit, selvitin taidokkaalla salapoliisityöllä (lue: keltaisilta sivuilta) liikkeen, jossa myydään varaosia pesukoneisiin, ja menin paikalle esiintymään asiantuntevana asiakkaana. Irja 2 - tekniikka 1.

Ensin kävi ilmi, että koneeni on hankala tapaus, joten sopivia hihnoja ei ole varastossa. Sitten selvisi, että en ollutkaan kovin asiantunteva asiakas, vaan minun pitäisi tutkia pesukoneen sisälmyksiä vielä kerran, koska sinne ja vain sinne on piilotettu numerosarja, jonka avulla sopiva hihna voidaan tilata. Palasin nöyrästi kotiin tutkimaan asiaa. Irja 2 - tekniikka 2.

Hihna tilattiin. Minä odottelin. Torstaina pääsin lopulta hakemaan kauan kaivatun kumirinkulan, josta maksoin 35 euroa (mikä ei mielestäni ole ihan vähän). Avasin koneen jälleen kerran - ja totesin, että hihna oli vääränlainen: numerokoodit eivät täsmänneet, ja pituudessa oli aika lailla eroa, vaikka vanhan hihnan venymisenkin ottaisi huomioon. Irja 2 - tekniikka 3.

Tänään vanhempani olivat käymässä, ja isäni sai jälleen ilon ja kunnian tukea aikuista tytärtään arjen haasteissa. Päätimme yhdessä tuumittuamme kokeilla, mitä tapahtuisi, jos uuden hihnan survoisi kuitenkin paikoilleen. Se onnistui! Rumpukin pyöri sulavasti ympäri! Nyt alkoi homma toimia! Irja 3 - tekniikka 3.

Pikaohjelma olisi hyvä keino testata korjattua konetta. Laitoin pyykit sisään ja koneen päälle. Hihna kesti, rumpu pyöri... ja sama vanha kitinä alkoi taas. Tee se itse -malli kannattaa - jos vain oikeasti tietää, mitä tekee... Irja 3 - tekniikka 4.

Haluaako joku ostaa pesukoneen hihnan? Voisin myydä kolmellakympillä, tai vaikka kahdella... tai no, kun tarkemmin ajattelen: enpä taida myydä. Kuristan tuon kodinkoneen siihen hihnaan heti, kun se ei osaa pitää varaansa. Sitten olemme vihdoinkin tasoissa!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jos kyse on siitä, että hihna luistaa, niin kokeile "hihnasprayta". Sitä käytetään autoissa ja ruohonleikkureissa hihnan ja hihnapyörän välisen kitkan parantamiseen.

http://www.fixushuolto.fi/fixus/sp_ContentC70DB

Näitä löytyy vanhanaikaisilta huoltsikoilta, Biltemasta ja Motonetista ja autotarvikeliikkeistä. Saattaa olla clasullakin.