maanantai 4. lokakuuta 2010

Varpun hääkutsuetiketti

Arvoisa hääpari,

Olette siis päättäneet mennä naimisiin. Teidän täytyy nyt miettiä minkälaiset juhlat aiotte pitää. Onko valintanne yksinkertainen vihkiminen kahden todistajan läsnäollessa maistraatissa/kirkossa/tunturin laella, vai suuret pidot sukulaisten ja ystävien kera? Miettikää keitä haluatte häihinne mukaan, ja pohtikaa ennen kaikkea sitä, ovatko lapset tervetulleita osallistumaan vihkimiseen ja/tai sitä seuraaviin juhliin.

Jos ette halua, että sukulaistenne ja ystävienne jälkikasvu osallistuu pippaloihin, niin tämä asia on hyvin yksinkertaista ilmaista hääkutsuissa. Kutsun kuoreen kirjoitetaan vastaanottajaksi vain niiden henkilöiden nimet, jotka häihin halutaan kutsua. Fiksu vastaanottaja tajuaa kyllä, että kutsu koskee vain nimeltä mainittuja henkilöitä ("Erkki Esimerkki ja Maija Mallikas").

Kenties teillä kuitenkin on epäilyksiä siitä, että vieraanne eivät tajuakaan lukea kuoren vastaanottajien nimiä tarkasti? Ehkä he epähuomiossa heittävätkin kirjekuoren pois? Tästä saattaa seurata epämiellyttäviä tilanteita juhlissa, kun Erkki ja Maija vastoin hääparin toivetta tuovatkin mukanaan lapsensa Piritan ja Liritan. Tätä tilannetta ennakoiden teidän ehkä tekisi mieli sujauttaa hääkutsun väliin pieni lisätietolappunen, jota myös juhlaohjesäännöksi lystikkäästi kutsutaan.

Juhlaohjesääntöön, kuten itse hääkutsuunkin, saa toki vapaasti laittaa mitä mieleenne juolahtaakaan (mm. pääsylippujen a.k.a. häälahjarahojen maksutili, muut häälahjavaatimukset jne.). Ehkä yksinkertainen "juhlimme ilman lapsia" -lause on välttämätön, jos luulette että vieraanne eivät muuten ymmärrä tilannetta. Tämä on vielä siedettävää. Mutta älkää ikinä, IKINÄ kirjoittako kutsuun, että "koska häät kestävät myöhään ja tarjolla on alkoholia, juhlimme ilman lapsia". Jos laitatte kutsuun mitään tuohon viittaavaakaan, niin TULEN PUREMAAN PÄÄNNE IRTI.

Mikään maailmassa ei ole ärsyttävämpää kuin holhoava ja alentuva asenne [sic!], etenkin hääkutsuissa. Lapsettomien ja lapsellisten ihmisten kanssa käymieni keskustelujen pohjalta olen tullut siihen tulokseen, että isät ja äidit keskimäärin osaavat arvioida sen milloin heidän pienoikaistensa on aika poistua juhlista, ja mikä on pilttien suhde alkoholiin. Juhlien viinanhuuruiset jatkot eivät ole mikään perustelu sille, miksi lapsia ei kutsuta häihin. Eihän perusteluja edes tarvitse mainita kutsussa! Vai luuletteko tosiaan, että Pirita 2 v. ja Lirita 11 v. riekkuisivat boolimaljan äärellä vielä kolmelta aamuyöllä, eivätkä Erkki ja Maija tajuaisi tehdä asialle mitään? (Jos tämä tilanne vaikuttaa todennäköiseltä, ottakaa ystävienne takia yhteyttä lastensuojeluun.) Älkää myöskään jättäkö lapsia kutsumatta vain sen takia, että haluatte tarjota lapsiperheen vanhemmille vapaaillan lapsista. He kyllä itse järjestävät vapaa-aikaa silloin kun se heille parhaiten sopii. Ehkäpä he eivät edes halua tuhlata vähäistä kahdenkeskistä aikaansa juuri teidän häissänne...

Muistakaa, että häät ovat teidän juhlanne, ja te teette omasta puolestanne ratkaisut siitä keitä juhliin kutsutaan ja ketkä jätetään kutsumatta. Seisokaa rohkeasti päätöstenne takana. Tyylitaju kunniaan, moukkamaiset selittelyt pannaan!

Ei kommentteja: