tiistai 16. elokuuta 2011

Ajansäästövinkkejä ja muita jännittäviä ilmiöitä

Odotatko vierasta, jonka tarkasta saapumisajasta ei ole varmuutta? Mene suihkuun - vieras tulee heti!

Jonotatko asiakaspalvelunumeroon? Oletko jonottanut jo ikuisuuden? Ryhdy syömään - siellä vastataan heti, kun suu on oikein täynnä!

Toimivan netin kunniaksi liitän tekstiini myös kuvia. (Vaihdoin palveluntarjoajaa, ja olen ollut 3G-verkossa yhtäjaksoisesti jo yli puolen tunnin ajan. Hurraa! Jos joku kaipaa hitaita reaktioita, pitkiä jonotusaikoja ja tietämätöntä asiakaspalvelua, voin suositella edellistä operaattoriani mitä lämpimimmin.) Osaako joku kertoa, mitä seuraavassa kuvassa on? Tarkoitan siis noita pisarajuttuja, jotka kiiluivat yössä epäilyttävästi - minun piti ihan mennä mökin pihalle tarkistamaan, että mitä ihmettä. Päivällä niitä ei ollut. Pahkahikeä? Koivun pissaa?

Salaperäinen ilmiö Savonmaan yössä.

Kasvupaikka.
Kyllä luonto on sitten ihmeellinen. Eilenkin metsässä kasvoi puita. Uskomatonta!

2 kommenttia:

Nöpöstiina kirjoitti...

Toi möntti on pelottava! saatan nähdä painajaisia ens yönä... Meidänkin metsässä kasvoi tänään puita! Toivotaan että niitä kasvaa huomennakin :)

kunnankirjuri kirjoitti...

No niin, nyt mun piti sitten ihan ruveta googlettelemaan mistä noissa kuvissa on kyse.

Tuo mönttihän tuossa koivun kyljessä on siis kääpä (lajia en tunnista). Käävät ovat lahottajasieniä, eli tuokin yksilö tuossa ottaa ravintonsa koivusta, ts. syö sen puuainesta. Koivu ei siis voi kovin hyvin (oliko se elävä puu vai laho kanto?).

Sellainen ilmiö kuin guttaatio (=pisarointi) on ilmeisesti tyypillinen sienille ja kasveille. Se kääpähän ottaa kaiken ravinnon ja veden siitä koivusta. Koivulla voi olla juuripaine aika kovakin, eli siihen kääpään voi kertyä enemmän nestettä kuin mitä se kuluttaa/haihduttaa (erityisesti jos on kostea ilma & kostea maaperä). Silloin se kääpä "itkee" ne ylimääräiset nesteet pois pinnalleen.

Googlaa 'guttation' jos haluat tarkempaa kuvausta ilmiöstä!