tiistai 18. joulukuuta 2012

Ihana esteettömyys

Minulla on aika iso kylpyhuone. Käsittääkseni näin on siksi, että asun varsin uudessa talossa, ja nykyään pitää rakentaa sellaisia asuntoja, joissa esimerkiksi pyörätuolilla mahtuu tarvittaessa vaivatta liikkumaan. Meidän talossamme tilojen väljyys taitaa kuitenkin johtua siitä, että jos joku liikuntarajoitteisempi ihminen erehtyisi tänne muuttamaan, hän saisi talvikaudella liikuntaa ainoastaan kulkemalla huoneesta toiseen. Kylpyhuoneessa mahtuu kyllä pyörähtelemään, mutta ulko-ovista on turha kuvitella liikkuvansa mihinkään. Hemmetin kätevää!

No, ei pidä liioitella - kyllähän täällä asunnosta pääsee ulos, vaikka ei omin jaloin liikkuminen luonnistuisikaan. Hissi vie  ala-aulaan, mutta sen jälkeen vaihtoehdot ovatkin vähissä. Pääsisäänkäynnin ja hissin välissä on rappuset. Lastenvaunut niistä vielä kiukkupäissään kiskaisee, mutta pyörätuolilla voisi olla hankalampaa. Ulkoiluvälinevaraston kautta pääsee periaatteessa yhdelle ulko-ovelle, mutta yllätys: sen edessä onkin lumikasa, jolle uuttera huoltoyhtiömme ennättää tehdä jotakin arviolta toukokuussa. Pihan puolen sisäänkäynniltä taas alkaa lupaavasti lumikolan levyinen väylä, joka kuitenkin päättyy umpihankeen. Eihän niitä pihoja nyt hyvänen aika joudeta talvisin kolaamaan, on tässä parempaakin tekemistä! Aina voi sitä paitsi yrittää autohallin kautta ulos. Siinä sitä lihakset vertyvät, kun työntelee itseään ajoluiskaa ylöspäin. Autoja väistellessään saa kivasti myös jännitystä elämään!

Niin että tervetuloa meille kaikki liikuntarajoitteiset ja lastenvaunujen kanssa kulkijat. Jos tulette ennen kesää, varautukaa kuitenkin leiriytymään pihalle - sisälle on turha yrittää!


P.S. Vaikka tämä asia ei suoranaisesti minua kosketa, minusta tuossa on kitisemisen paikka ihan periaatteen vuoksi. Puolitiehen jätetty esteettömyys ei ole esteettömyyttä ollenkaan. Ihmiset, älkää olko typeriä! Ja ne, jotka asiasta päättävät: voitaisiinko tässä talossa lopultakin vaihtaa huoltoyhtiötä?

P.P.S. Koska Varpu tietää, että minun pitäisi oikeasti nyt olla tekemässä jotakin ihan muuta, ajastan tämän tekstin ovelasti huomiselle. Nyt kukaan ei aisti mitään vitkuttelun sivumakua tässä!

Ei kommentteja: