lauantai 14. tammikuuta 2012

Räntäisiä talvilauluja

Kuuntelin jokin aika sitten auton kyydissä istuessani n. 350 kilometrin verran lastenmusiikkilevyä, jolla eri artistit esittävät tuttuja talviaiheisia lauluja. Levyltä löytyi monia hyvin sovitettuja ja esitettyjä kappaleita, mutta siellä on valitettavasti mukana muutama aivan kammottavakin kipale, joita ei oikein kestäisi kuunnella - ainakaan repeatilla. 

Ensimmäinen kauhubiisi on levyn alkupuolella. Lapsikuoron säestyksellä lumiukoista laulaa nainen, jonka voisi äänen perusteella kuvitella olevan paikallisen örän pubiruusu, joka on tehostanut karaoketulkintaansa vuosikymmenien tupakanpoltolla ja viinanjuonnilla. Nainen myös laulaa levyllä erittäin epävireisesti. Tästä herätään taas pohtimaan, että jos Britney Spears on saatu levyllä laulamaan puhtaasti, niin miksi ei sitten tätä naista? Onko lastenmusiikkilevy jouduttu tekemään niin kiireessä/vähillä rahoilla, että hienosäätöön ei tuottajilla ole ollut aikaa eikä kiinnostusta? Toinen kauhubiisi kertoo lumikuningattaresta, ja siinä lauletaan myös erittäin epävireisesti - kolmiäänisesti. Jälleen kerran nauhoituksessa kuuluu huono viimeistelyn jälki. Miten tuollaista höttöä on viitsitty päästää levylle? Luulivatko tuottajat, että lapsille ja heidän vanhemmilleen voidaan myydä mitä tahansa shaibaa, tyyliin "kyllä ne ostavat levyn kuitenkin"?

Lastenmusiikkikulttuurin huono tila ei ehkä ole suurimpia yhteiskunnallisia ongelmiamme. Siitä saattaa kuitenkin tulla itse kullekin meistä henkilökohtainen ongelma, erityisesti jos siitä joutuu kärsimään turvavöihin köytettynä tuntitolkulla. 

Ei kommentteja: