torstai 10. maaliskuuta 2011

Neljä vuodenaikaa

Asteikolla 1-10 ruoanlaitto tai ruoasta keskusteleminen asettuvat minun arvottaminani jonnekin heikon kolmosen hujakoille. Siksi olenkin hieman hämmentynyt siitä, kuinka paljon olen viime aikoina kirjoitellut ruoasta ja syömisestä. Sama linja jatkuu tänäänkin: minun maailmani neljä vuodenaikaa, saanko esitellä!

Joulutorttukausi alkaa viimeistään marraskuussa ja jatkuu ainakin loppiaiseen asti; joka tapauksessa niin pitkälle, että viimeiset torttutaikinat on pakastimesta käytetty. Glögi liittyy olennaisena osana vuoden tähän jaksoon. (Glögi kuuluisi kaikkiin muihinkin jaksoihin, mutta sitä on heinäkuun helteillä vähän vaikea löytää kaupoista.)

Usein joulutorttukausi ehtii mennä jonkin verran limittäin laskiaispullakauden kanssa. Tämä kausi käynnistyy heti, kun ahneimmat kauppiaat kehtaavat laittaa laskiaispullia tyrkylle. Jos joku tai jokin herättää uinuvan kotileipurini, kausi saattaa alkaa aikaisemminkin - esimerkiksi vuoden 2010 laskiaispullakausi alkoi edellisen vuoden marraskuussa.

Laskiaispullakautta seuraa mämmikausi. Koska mämmin syöntiin kuuluu ehdottomasti joko saavillinen vaahdotettua vaniljakastiketta tai kunnon keko vaniljajäätelöä, mämmikaudesta on luontevaa laskeutua jäätelökauteen, joka lasketaan täydellisesti alkaneeksi kesän ensimmäisestä irtojäätelöstä (muu jäätelönkulutus kuuluu pikemminkin normaalin lohtu-, kosto- tai huvisyömisen piiriin).

Syksyisin on pari kuukautta aikaa elää uutta, terveempää elämää jäätelö- ja joulutorttukauden välissä. Sitten illat tummuvat ja mieli mustuu hiljalleen, ja kaikki alkaa alusta.

Ei kommentteja: