sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Älä tee väärin. Tee oikein.

Joskus on vaikea tietää, mikä on oikein ja mikä väärin. Toisinaan se taas on hyvin helppoa.

Tässä on kaksi kuvaa hiljavaltosistani. Toisessa niistä on virhe (...tai no, molemmissa, mutta toisessa on iso virhe ja toisessa pieni). Katso nyt kuvia tarkasti ja mieti tarkoin, kumpi vaihtoehto on mielestäsi parempi:

vaihtoehto A

vaihtoehto B*
Kuka on A:n kannalla? Käsi reippaasti ylös! ...ja sitten käsi välittömästi alas, koska vaihtoehto A on ehdottomasti väärin.

Selitän. Viime aikoina olen huolestuttavan usein törmännyt ilmiöön, jossa sisustuslehdissä ja kauniita kuvia pursuavissa blogeissa ihmiset ovat panneet kirjahyllyssään tuulemaan ja laittaneet kirjansa värijärjestykseen sen sijaan, että noudattaisivat kiltisti ainakin aakkos- ja mahdollisesti myös aihepiirijärjestystä. Muuten aivan järkevät ihmiset! Eiiiii!

Värijärjestys on väärin ensinnäkin siksi, että eihän tuolla logiikalla kirjahyllystä löydä lopulta mitään. Toisaalta se on paha asia siksi, että jos ilmiölle antaa pikkusormen, lopulta kirjahyllyssä voi tapahtua ihan mitä tahansa. Yksin Valtoseni eivät riitä tätä havainnollistamaan, joten katsotaanpa, mitä niille tapahtuu, jos noudatetaan edelleen värijärjestystä ja lisätään sekaan sängyssäni ja pöydälläni tällä hetkellä ajelehtivia opuksia:


Ei tämä kyllä taida kovin hyvin havainnollistaa, mutta en jaksa tyhjentää kirjahyllyäni enempää näiden kuvausten vuoksi, vaikka kyseessä onkin äärettömän tärkeä asia.
Kaaos! Iljettävä sekasorto! Saman kirjailijan teokset saattaisivat tällä logiikalla sirottua aivan eri puolille kirjahyllystöä! Ja mitä tehtäisiin niille kirjoille, jotka eivät värinsä perusteella sopisi siististi mihinkään? Laitettaisiinko ne piiloon hyllyn takaosaan vai poltettaisiinko saman tien?

Päivän mietelause: Älä laita kirjojasi värijärjestykseen, sillä siitä seuraa sekasorto ja anarkia.


* Mainitsemani pieni virhe on tässä kuvassa. Neiti talonmies ja Nuoren opettajattaren varaventtiili vaihtoivat näköjään paikkaa niitä hyllystä pöydälle sijoittaessani. Ei ole aakkosjärjestys täydellinen. Häiritsevää!

Ei kommentteja: