tiistai 21. kesäkuuta 2011

Humpuukipallot

Menin Prismaan ostamaan pyykinpesuainetta. Näin pesuainehyllyssä Ecoballs-pakkauksen, joka lupasi helppoa pyykinpesua "ilman kemikaaleja" ja hyvän pesutuloksen. Pakkaus oli vakuuttava. Ostin sen.

Kotona pesin useammankin koneellisen pyykkiä näillä ekokiveksillä.  Oli vaikea sanoa miten pallurat vaikuttivat, tahroihin niiden ei luvattukaan tehoavan (käytän sappisaippuaa muutenkin). Jonkin ajan kuluttua rupesin miettimään, että mitenköhän ne pesupallot mahtavat oikein toimia, etenkin kun pesukone alkoi haista kakalle. Pesin pesukoneen tyhjillään kuumalla vedellä etikan kanssa. Se auttoi siihen ongelmaan.

Lopulta rupesin surffailemaan netissä arvioita pesupallojen tehosta. Järkytyin. Kävi ilmi, että ulkomailla pesupallot on pääsääntöisesti tuomittu humpuukiksi. (Lue aluksi vaikkapa tämä Wikipedia-artikkeli pesupalloista). Toki löytyy lukuisia hihhuleita jotka vannovat pesupallonsa nimeen, mutta nämä eivät ilmeisesti suostu myöntämään sitä, että pelkkä kuuma vesikin puhdistaa vaatteita aika hyvin.

Nyt minulla on nöyryytetty ja silmäänkustu olo. Miten Prisma kehtaa myydä mitään tuollaisia pseudotuotteita kuluttajille? Miksi minä en ajatuksen kanssa perehtynyt ekokivesten tuoteselosteeseen (kyllähän normaalin ihmisen pitäisi tajuta, että pienellä määrällä mahdollisesti liukenevaa ruokasoodaa ei ihmeitä saada aikaan 5 kg:n pesukoneessa)? Jättämällä nämä haisevat humpuukipallot ostamatta olisin saanut kolme tavallista pesuainepakettia. Tyhmä, tyhmä minä.

Ecoballs: En suosittele kenellekään.

2 kommenttia:

Nöpöstiina kirjoitti...

Kiitos vinkistä, olisin saattanut hyvinkin mennä lankaan ja ostaa noita. Vaan kiitos Varpun kuningatarkuluttaja-ihmiskokeiden, säästin rahojani ja hermojani. Viitsisitkö testata seuraavaksi pesupähkinät, niitä olen myös harkinnut vakavasti?

kunnankirjuri kirjoitti...

Irja tietääkseni on jo pidempään käyttänyt pesupähkinöitä, ja kai ihan tykkää niistä. Odotamme siis Irjan kirjoitusta aiheesta! Sen mitä minä olen aiheesta lukenut, niin niistä pesupähkinöistä ihan oikeasti liukenee sitä pyykkiä pesevää saponiinia - kuinka paljon ja miten hyvin se sitten pesee, sitä en tiedä.